Del via:
Anmeldelse af dit projekt
Når du skal arbejde med genteknologi eller genterapi, skal du foretage to anmeldelser. Arbejdstilsynet skal godkende selve projektet og laboratoriet, hvor arbejdet foregår, inden dit projekt må gå i gang. Begge anmeldelser sker via den offentlige portal Virk.dk.
Genetisk modificeret organisme
Genetisk modificeret organisme (GMO) er en mikroorganisme, en cellelinje, en plante eller et dyr, der har fået ændret sit arvemateriale, ved at der er anvendt rekombinante teknikker in vitro. Det betyder, at en organisme har fået arvemateriale fra en anden type organisme, eller at der har været brugt specielle teknikker. De specielle teknikker kan være teknikker til direkte at indføre DNA i en organisme eller til fusion af to celler, der ikke naturligt vil kunne smelte sammen.
For at være omfattet af GMO-reglerne, skal organismen være levedygtig, altså kunne formere sig. Nøgent (rent) DNA er for eksempel ikke omfattet af GMO-reglerne, men betragtes som et kemikalie. Genterapi, hvor der bruges gensplejsede vektorer eller virus, er omfattet af GMO-reglerne.
GMO-reglerne for Arbejdstilsynets godkendelse af projekter og laboratorier gælder også selv om, du ikke i dit projekt ændrer på arvematerialet, men du i stedet har købt en transgen mus til projektet.
Du anmelder dit projekt ved at udfylde anmeldelsesskema på Virk.dk. På Arbejdstilsynets webside finder du en vejledning til anmeldelsen. I vejledningen ses blandt andet eksempler på klassifikation af projekter, som kan hjælpe dig, når du skal foretage en risikovurdering af dit eget projekt. Husk, at det laboratorie, du arbejder i, skal være godkendt af Arbejdstilsynet.
For at arbejde med genmodificerede organismer (GMO) er det ikke kun det konkrete projekt, der skal være godkendt. Det laboratorie, du arbejder i, skal også være godkendt. Laboratoriet skal som minimum være godkendt på samme klassifikationsniveau som projektet. Det er den ansvarlige for laboratoriet, som skal anmelde til Arbejdstilsynet via Virk.dk. Du kan finde vejledninger til at anmelde et laboratorie på Arbejdstilsynets hjemmeside. Husk at anmelde væsentlige ændringer i laboratoriet.
Der er 6 klassifikationer, som et laboratorie/lokale kan godkendes til:
Skal virksomheden både arbejde med genmodificerede mikroorganismer og med genmodificerede dyr, skal Arbejdstilsynet klassificere lokalet både til klasse 1-4 og til klasse “Dyr”.
Dit projekt skal udføres i et laboratorie/lokale, som svarer til den klassifikation, projektet får, efter du har foretaget din risikovurdering.