Del via:
Din datamanagementplan hjælper dig med at gennemtænke, overskue og strukturere data i projektet.
At lave og vedligeholde en datamanagementplan giver dig overblik og modvirker misforståelser. Måske er den endda et krav fra din bevillingsgiver.
Datamanagementplanen er din bedste ven og reference, når du skal håndtere data effektivt samt juridisk og etisk korrekt. Det er i stigende omfang et krav fra fonde og bevillingsgivere, at projekter skal kunne redegøre for deres håndtering af data med en datamanagementplan for at komme i betragtning.
En datamanagementplan er et dokument, der beskriver, hvordan du indsamler, håndterer, dokumenterer, opbevarer, deler og arkiverer forskningsdata igennem hele forskningsprocessen. Den er projektets fælles referenceramme for alle spørgsmål, der har med projektets data at gøre.
Din datamanagementplan bør omfatte en række vigtige elementer:
Når du har styr på ovenstående elementer i din datamanagementplan, opnår du følgende:
Et forskningsprojekt strækker sig typisk over flere år, og der vil uvægerligt ske ændringer undervejs, når de oprindelige planer implementeres i virkeligheden, eller når eksterne rammer ændrer sig. For at datamanagementplanen skal bevare sin værdi, er det vigtigt, at du tænker på den som et levende dokument, som du løbende skal justere.
En række af de punkter, der skal besvares i din datamanagementplan, kan du blive klogere på ved at læse nogle af de øvrige afsnit her i OPEN Forskerguide. Derudover findes der efterhånden mange ressourcer, hvor du kan lære mere om datamanagement og datamanagementplaner samt online-skabeloner og værktøjer til at lave din egen plan.
Selv om det måske kan virke uoverskueligt at gå i gang med en datamanagementplan, så vil du senere i dit projekt få stor glæde af at have gjort dig disse tanker på forhånd og i det lange løb spare både tid og bekymringer.