Del via:
Information om hvordan du kommer i gang med litteratursøgning og hvilken tilgang du kan have til litteratursøgning i dit forskningsprojekt
En systematisk litteratursøgning er en omfattende og struktureret proces, hvor der søges, udvælges, evalueres og analyseres videnskabelig litteratur for at samle den mest relevante evidens inden for et specifikt forskningsemne. Denne metode anvendes primært til at udføre systematiske reviews, metaanalyser og andre former for forskningssynteser, hvor målet er at opsummere og vurdere den eksisterende viden om et bestemt emne.
Nøgletrinene i en systematisk litteratursøgning omfatter:
Systematiske litteratursøgninger er afgørende for at sikre, at forskning bygger på den mest pålidelige og omfattende evidens tilgængelig. De reducerer risikoen for bias og ukorrekt fortolkning af data ved at følge en streng metodologi. Disse søgninger spiller en central rolle i evidensbaseret praksis og beslutningstagning, især inden for områder som sundhedsforskning, medicin og samfundsvidenskab.
Center for Evidensbaseret Medicin tilbyder hjælp og vejledning til systematiske reviews, Cochrane Denmark & Centre for Evidence-Based Medicine Odense (CEBMO) – SDU
En usystematisk litteratursøgning refererer til en tilgang, hvor man søger efter relevant information i eksisterende kilder uden at følge en nøje fastlagt og struktureret metode. Dette kan indebære at søge på ad hoc-basis ved hjælp af søgemaskiner eller bibliotekskataloger uden en prædefineret plan eller strategi.
Usystematiske litteratursøgninger er ofte mindre omhyggelige og mindre pålidelige end systematiske litteratursøgninger, hvor der anvendes en mere struktureret proces med klart definerede søgekriterier, inklusion og eksklusion af kilder, og en omfattende vurdering af kvaliteten af de fundne kilder.
Usystematisk litteratursøgning kan dog bruges til andre formål, så som:
Indledende orientering: En usystematisk søgning kan hjælpe dig med at få et overblik over emnet, identificere nøgleord og begreber, og afgøre, om der er nok relevant litteratur til rådighed for at berettige en mere dybtgående systematisk gennemgang.
Hurtig reference: Hvis du har brug for at finde information om et simpelt spørgsmål eller problem uden at investere tid i en grundig søgning, kan en usystematisk søgning være tilstrækkelig.
Personlig læring: Når du ønsker at lære mere om et emne uden nødvendigvis at producere formel forskning, kan en usystematisk søgning give dig adgang til relevante kilder og oplysninger.
Uformel opdatering: Hvis du ønsker at opdatere din viden om et bestemt emne, kan en hurtig og usystematisk litteratursøgning hjælpe dig med at se, hvad der er nyt.
Kvalificering af et forskningsområde: Før du beslutter dig for at foretage en systematisk gennemgang af litteraturen, kan en usystematisk søgning hjælpe dig med at afgøre, om emnet er tilstrækkeligt dækket og interessant for din forskning.
Det er vigtigt at bemærke, at mens usystematiske søgninger kan være nyttige i visse sammenhænge, er de ikke velegnede til at generere evidensbaseret forskning eller foretage formelle vurderinger af litteraturen, da de ikke sikrer, at alle relevante kilder er blevet inkluderet, og de er mere tilbøjelige til at indeholde bias, og de bør normalt suppleres med en mere systematisk tilgang for at sikre validiteten og pålideligheden af de fundne oplysninger.