Samarbejdspartnere, forskningsmiljøer og vejledere

Har du en projektidé eller interesseområde, men mangler samarbejdspartnere, et forskningsmiljø eller vejledere?

Afhængigt af hvilken type projekt du udfører, kan der være forskellige krav og muligheder. Læs mere herunder i de forskellige kategorier.

Forskellige typer af vejledere

Er du speciale-, prægraduat- eller ph.d. studerende, så skal du have en hovedvejleder og én eller flere medvejledere.

Dine vejledere skal være villige til at guide dig igennem dit forskningsprogram, og være klar til at afsætte den tid, det kræver for at vejlede. Det er derfor vigtigt at I får lavet en forventningsafstemning inden projektet går i gang, så du sikrer dig, at du får det bedste forskningsforløb. 

Hovedvejleder

Din hovedvejleder skal være en seniorforsker-, det vil sige enten en professor, lektor eller seniorforsker på universitetet. Hovedvejlederen er overordnet set ansvarlig for din forskningsperiode, hvad end du er prægraduat- eller ph.d studerende. Det er vigtigt, at din hovedvejleder sætter tid af til at give dig god konstruktiv kritik undervejs i dit studie. På SDUs hjemmeside kan du læse mere om hovedvejlederens ansvar.

Du skal have minimum én medvejleder på dit projekt, og du kan maksimalt have tre. Din medvejleder kan være en professor, lektor, adjunkt, seniorforsker, overlæge, eller post.doc., og skal være forsknings- eller metodemæssigt kvalificeret indenfor dit fagområde. Medvejlederen bistår hovedvejlederen. Medvejleders opgaver aftales ved udpegningen, og vil normalt omfatte faglig sparring på udvalgte dele af forskningsprojektet.

Samarbejdspartnere

Når du arbejder på dit projekt, kan du have mange forskellige samarbejdspartnere involveret afhængigt af projekttypen. Dine samarbejdspartnere kan variere i antal og type og kan bidrage økonomisk til projektet eller stille faglige ydelser til rådighed. For eksempel, hvis dit projekt involverer en medicinsk undersøgelse, skal du samarbejde med et apotek for produktion og distribution af forsøgsmedicinen. Hvis du bruger en dataindsamlingsapp, kan du have et samarbejde med en appudvikler. Hvis specielle laboratorieanalyser er nødvendige, kan et specialiseret laboratorium være din samarbejdspartner.

Aftaler er vigtige

Uanset om du samarbejder med offentlige institutioner, private organisationer eller individuelle eksperter, er det vigtigt at etablere klare samarbejds- og databehandleraftaler med dine eksterne partnere. Dette for at sikre, at projektet kører gnidningsløst og i overensstemmelse med gældende lovgivning og regler.

Juridisk vejledning

For at få mere information om de juridiske aspekter af disse kontrakter og hvordan de bedst oprettes, kan du kigge nærmere på vores afsnit om "Samarbejds- og databehandleraftaler” her

Når du sammensætter din projektgruppe, er det vigtigt at overveje nøje, hvad du ønsker at opnå med dit projekt. Her er nogle faktorer at tage i betragtning:

1. Relevant ekspertise: Tænk på at sammensætte din forskergruppe, så der er medlemmer, der kan bidrage med kompetencer, der er relevante for dit forskningsprojekt. Dette kan inkludere klinisk specialviden, teoretisk baggrund, forskningsmetoder og datakendskab.

2. Langvarigt samarbejde: Husk, at du vil arbejde tæt sammen med din forskningsgruppe i længere tid. Derfor er det vigtigt at finde personer, som du kan trives med og har en god arbejdsdynamik med.

3. Dynamik i forskningsgruppen: Overvej, hvilken type forskningsgruppe, der passer bedst til dine behov. Ønsker du at være en del af en nyetableret forskningsgruppe, hvor der er en pionerånd og mulighed for at præge retningen? Eller trives du bedre i en veletableret forskningsgruppe, hvor der allerede er mange projekter i gang?

Ved at nøje overveje disse faktorer kan du sørge for, at din projektgruppe er godt sammensat og har de rette forudsætninger for at opnå succes i dit forskningsprojekt.

Find en forsker

Syddansk Universitet har en oversigt over tilknyttede forskere fordelt på emner. Her kan du ved hjælp af keywords spore dig ind på, hvilken forsker du kan kontakte inden for dit interesseområde.

Du kan desuden orientere dig i medforfatterlisterne i den videnskabelige litteratur inden for forskningsfeltet, for at få ideer til relevante forskere, som du kan kontakte med henblik på et forskningssamarbejde

OPENs projektoversigt

Du kan søge efter keywords i OPENs projektdatabase.

OPENs projektdatabase indeholder en beskrivelse af alle de projekter, der er optaget i OPEN. Hvis du finder et projekt særlig interessant, og du gerne vil i kontakt med forskeren bag studiet, kan du kontakte OPEN som vil sørge for at sætte jer i kontakt med hinanden.