Data til dit projekt

Findes data i forvejen eller skal du indsamle nye data?

Måske er det ikke nødvendigt for dig selv at indsamle data eller prøvemateriale til dit studie.

Mange studier kan baseres på materiale fra eksisterende projekter. Derfor anbefales det at undersøge, om data eller prøvemateriale allerede findes.

Sundhedsforskning involverer typisk en bred vifte af datakilder, der spænder fra nationale registre og sundhedsdatabaser til kliniske prøver, patientjournaler og spørgeskemadata.

I Danmark er der etableret flere nationale registre og databaser, såsom Landspatientregisteret (LPR), Lægemiddelstatistikregisteret, Cancerregisteret og en lang række socio-demografiske registre hos Danmarks Statistik. Disse registre indeholder omfattende oplysninger om sundhedsforhold, behandlinger, medicinforbrug og epidemiologiske data om den danske befolkning, som kan anvendes til forskning.

Ud over de nationale registre kan du som forsker også indsamle data gennem kliniske forsøg, hvor patienter deltager frivilligt og bidrager med data om deres helbred og behandling. Patientjournaler og elektroniske sundhedsregistre er også vigtige datakilder, som giver dig information om diagnose, behandling, laboratorieresultater og anden relevant sundhedsinformation.

Det er vigtigt at bemærke, at anvendelsen af datakilder inden for sundhedsforskning er reguleret af databeskyttelseslove og etiske retningslinjer for at beskytte patienternes privatliv og sikre fortroligheden af ​​følsomme oplysninger. Derfor er adgangen til og brugen af disse datakilder underlagt strenge krav og godkendelsesprocedurer.

Herunder kan du læse mere om indsamling af nye data eller anvendelse af eksisterende data